Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Milicz
Dodatki spożywcze - czy trzeba ich unikać?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Nowotwory, cukrzyca, wysoki poziom cholesterolu, zawał serca, nadmierne pocenie, migreny, problemy z cerą…To tylko przykładowe dolegliwości, których przyczyną jest niezdrowe odżywianie. Produkowanie żywności jest tak naprawdę trudnym procesem. Gotowy produkt, który wyjeżdża z fabryki najczęściej zabiera różnego rodzaju dodatki spożywcze. Część z nich nie tylko jest niepotrzebna, bo nie ma wartości odżywczej, ale również może szkodzić ludzkiemu zdrowiu.
Dodatki spożywcze - czy trzeba ich unikać?

Czytaj etykiety

Nie wszyscy konsumenci, podczas codziennych zakupów, analizują etykiety produktów, które wkładają do koszyka. Szkoda, bo obecnie wielu producentów żywności bazuje na ludzkiej niewiedzy oraz wzbogaca żywność dodatkami, które nie muszą być w jej składzie. Nawet mogą być szkodliwe. Większość dodatków spożywczych nie posiada wartości odżywczej. Warto o tym pamiętać. Ich zadaniem jest wzmocnienie, smaku, zapachu, koloru, abyśmy po raz kolejny kupili dany produkt.  Z tego względu dobrze jest wybierać dystrybutorów środków spożywczych, którzy dbają o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Na szczęście na rynku jest ich coraz więcej.

 

Potencjalna szkodliwość

Nie wszystkie dodatki spożywcze są niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia. Syntetyczne dodatki do żywności bardzo często są bezpieczniejsze od tych wytwarzanych z produktów naturalnych. Łatwiejsze jest oczyszczenie oraz kontrolowanie przebiegu ich produkcji. Przez jeden rok, przeciętny człowiek, mieszkający w kraju wysoko rozwiniętym spożywa około dwóch kilogramów dodatków spożywczych. Zagrożenia dla ludzkiego zdrowia związane z ich spożywaniem są bardzo dyskusyjne. Zasadniczo wszystkie dodatki spożywcze, które znajdują się na liście E są przebadane oraz bezpieczne w życiu. Zatwierdziły je wyspecjalizowane instytucje normalizacyjne Unii Europejskiej.

 

Czego się wystrzegać?

Dodatki spożywcze są bezpieczne. W większości. Jednak jest kilka substancji, których ze względu na troskę o nasze zdrowie powinniśmy unikać. Część dodatków spożywczych to substancje konserwujące. Ich zadaniem jest wydłużenie wydłużenie terminu przydatności do spożycia określonego produktu. Jeżeli chcesz kupować świadomie, to dobrze jest nie tylko poznać szkodliwe dodatki spożywcze, które są dokładane do żywności, ale również wiedzieć, w których produktach możemy je spotkać najczęściej. Te produkty są niebezpieczne, bo przyczyniają się do złego funkcjonowania tarczycy oraz zachwiania równowagi hormonalnej. To sprawia, że ludzie mają skłonności do tycia.

 

Wysokiej klasy dodatki spożywcze u dystrybutora OQEMA. Sprawdź.

 

Aspartam (E951) - uważaj na niego

O tym dodatku spożywczym mówiono już bardzo wiele, w szczególności jeśli chodzi o jego bezpieczeństwo i wpływ na ludzki organizm. Chociaż aspatamu powszechnie używa się w przemyśle spożywczym lub farmaceutycznym, to jego spożywanie może wiązać się z licznymi skutkami ubocznymi. W latach 90. XX w. opublikowano badania, z których wynikało, że może być on jednym z powodów powstawania komórek nowotworowych. Dziś wiadomo, że wyniki tych badań na szczęście były błędne. Dodatki spożywcze takie jak aspartam powodują bóle głowy, tycie, depresję lub bezsenność. Dlatego dobrze jest najpierw sprawdzić, czy dany dodatek spożywczy znajduje się na bezpiecznej liście E.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Sobota 20 kwietnia 2024
Imieniny
Agnieszki, Amalii, Czecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl