Podział dodatków do żywności
Istnieje kilka grup, na jakie można podzielić dodatki do żywności. Pierwsza z nich to aromaty spożywcze. Odpowiadają przede wszystkim za czynniki smakowo-zapachowe. Aromaty spożywcze są bardzo często dodawane do różnej żywności, ponieważ poprawiają jej smak i zapach. Jeśli nie znajdowałyby się w składzie żywności, konsumenci o wiele niechętniej kupowaliby daną żywność. Można to sobie bardzo łatwo wyobrazić na przykładzie danej wędliny. Taka, która pachnie i ma wyrazisty smak o wiele bardziej nas skłania do jej zakupu, niż taka która nie pachnie i ma jałowy smak. W związku z tym, aby poprawić smak i zapach danej żywności stosuje się aromaty.
Dodatki do żywności, czyli kolorowe jedzenie
Kolejną grupą są barwniki do żywności. Poprawiają one kolor danej żywności, dzięki czemu również jest ona chętniej kupowana. W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się barwniki przy produkcji napojów. Większość produkowanych napojów, najczęściej tych gazowanych są tworzone nienaturalnie, a do uzyskania określonego ich koloru potrzebne są właśnie barwniki. Kolor od zawsze działa na nasze zmysły wzrokowe, tak więc barwniki pełnią podobną funkcję. Mają przyciągnąć nasz wzrok, tym samym podświadomie przybliżyć nas do zakupu napoju. Następną grupą są emulgatory, zagęstniki i środki spulchniające. Ich zadanie opiera się na tym, aby zmienić lub nadać określoną konsystencję danej żywności. Ostatnią grupą są konserwanty, przeciwutleniacze i stabilizatory. Odpowiadają one za długość przydatności danego produktu.
Lista „E”
Wiele portali internetowych, czy nawet lekarzy uważa, że powinno unikać się żywności, która w swoim składzie zawiera dodatki do żywności z listy „E”. Często jest to bardzo ciężkie zadanie, aby nie spożywać takiego jedzenia, ponieważ występują one w większości produktów. Zwraca się na nie uwagę, ponieważ niektóre z nich mogą wywołać alergię, czy mieć inny negatywny wpływ na zdrowie. W związku z tym istnieje ich lista, która zrzesza dodatki „E”, które są dopuszczone do używania ich przy produkcji żywności. Również w związku z ryzykiem występowania negatywnych skutków dla naszego zdrowia, istnieje przepis, który mówi o konieczności wyszczególnienia tych substancji na etykiecie każdego produktu. Z uwagi na fakt, że dodatki do żywności są powszechne używanie przy produkcji żywności, nie warto całkowicie unikać produktów, które je zawierają. Należy natomiast wiedzieć, że należy takie produkty spożywać z umiarem. Ponieważ tylko w nadmiernych ilościach przyjmowana żywność z substancjami „E” może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ważną wiadomością jest również to, że lista „E” nie obejmuje dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem unijnym nie trzeba specyfikować, gdy ich stężenie nie przekracza 1% masy produktu.