Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Milicz
Gastronomia - jak dobrze wypaść przed sanepidem?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Właściciele punktów gastronomicznych często niesłusznie obawiają się odbioru lokalu czy rutynowych kontroli sanepidu. Choć wizyta urzędnika nie jest niczym pożądanym, nie warto jej się bać. Wręcz przeciwnie – należy dobrze się do niej przygotować. Zobaczcie sami, kiedy możecie spodziewać się kontroli sanitarnej i jak dobrze wypaść przed sanepidem!
Gastronomia - jak dobrze wypaść przed sanepidem?

Kontrola sanepidu – kogo dotyczy?

Prowadzenie działalności objętej odgórnym nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego nakłada na przyszłych przedsiębiorców multum zobowiązań, w tym właśnie konieczność poddania się rutynowej kontroli sanitarnej. Jeżeli zatem prowadzicie lokal gastronomiczny lub salon beauty, dzień kontroli może nadejść niebawem… Konieczne jest prawidłowe przygotowanie! O lokal gastronomiczny – kawiarnię, food truck czy restaurację, należy dbać na każdym kroku. To jednak tuż przed planowaną kontrolą warto wcześniej sprawdzić, czy wszystko jest na swoim miejscu, a stan lokalu nie pozostawia wiele do życzenia. Kontrola sanepidu zostanie oczywiście wcześniej zapowiedziana! Urzędnik jest bowiem zobowiązany do przesłania właścicielowi punktu zawiadomienia o planowanej kontroli. Proceder ten powinien mieć miejsce między 7. a 30. dniem od daty doręczenia pisma. W innym razie zawiadomienie zostanie przesłane ponownie.

Jak widzicie, nie macie powodów do stresu – o ile w sanepidzie nie zostanie przedłożony donos o możliwych nieprawidłowościach bądź zagrożeniach w waszym lokalu. Wówczas kontrola zostanie przeprowadzona bez zapowiedzi… Jak zatem prawidłowo przygotować się do kontroli? 

Kontrola sanepidu – jakie dokumenty będą potrzebne?

Decydując się na otwarcie lokalu gastronomicznego, należy nie tylko zarejestrować własną działalność, a także zgłosić się do sanepidu i stworzyć profesjonalny projekt technologiczny. Przedłożony w odpowiedniej dla waszej lokalizacji stacji sanepidowskiej i pozytywnie zaopiniowany projekt technologiczny jest podstawą do wejścia na rynek i rozpoczęcia pierwszych prac. Możecie mieć pewność, iż urzędnik sanepidu upoważniony do kontroli sprawdzi, czy wszelkie procesy technologiczne zawarte w dokumencie zachodzą zgodnie z aktualnie obowiązującymi wytycznymi sanitarno-epidemiologicznymi. Przygotujcie również książeczki sanepidowskie, dokumentację GHP/GMP oraz księgę HACCP. Upewnijcie się, że dokumentacja waszego lokalu znajduje się w ogólnodostępnym miejscu. Poszukiwanie w pośpiechu dokumentów to nic przyjemnego, a pracownik sanepidu z pewnością zwróci na to uwagę.

Jak dbać o lokal gastronomiczny?

Prowadząc własną gastronomię, zapewne zdecydowaliście się zatrudnić dodatkowych pracowników. Niezależnie od obejmowanych przez nich stanowisk do ich obowiązków należeć będzie także dbałość o porządek w lokalu. Przed rozpoczęciem działalności warto bowiem porozmawiać z nimi o normach panujących w firmie i zadbać o dobrą kulturę organizacji. Jeżeli wasi pracownicy zignorują tę kwestię, nikt inny nie zadba o stan lokalu. Pamiętajcie, że urzędnicy sanepidu przykładają szczególną uwagę do porządku i czystości. Nie wystarczy powycierać kurze dzień przed zaplanowaną wizytą! O lokal należy nieustannie dbać i eliminować możliwe nieprawidłowości. W sytuacji, gdy pracownik sanepidu zauważy nieczystość, nie spierajcie się ani nie kłóćcie. Sięgnijcie po ściereczkę i zetrzyjcie zabrudzenia. Dobre wrażenie to klucz do sukcesu!

Nie zapomnijcie również, iż stan techniczny lokalu oraz znajdujących się w nim urządzeń technologicznych ma niebagatelne znaczenie dla przebiegu całej kontroli. Jeżeli nie spełnicie ogólnych norm Głównego Inspektoratu Sanitarnego, zostanie to od razu wychwycone. Lokal powinien być czysty, a jednocześnie nie zagrażać zdrowiu i życiu pracowników czy klientów.

Czy warto bać się kontroli sanepidu?

Nie, nie i jeszcze raz nie! Wbrew pozorom pracownik sanepidu jest po to, aby wam pomóc. To właśnie on pozwoli wam polepszyć funkcjonowanie lokalu gastronomicznego z zachowaniem najwyższych standardów. Każdy ma prawo do błędu, a wszelkie niedociągnięcia nie oznaczają od razu negatywnej opinii. Jeżeli pracownik odpowiedzialny za przeprowadzenie kontroli zauważy pewne nieścisłości, umieści je w raporcie oraz poprosi was o ich naprawę do czasu kolejnej kontroli. Zachowajcie spokój i nie stresujcie się niepotrzebnie. Kontrola sanepidu to w końcu nic strasznego.


MR



o © 2007 - 2022 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Poniedziałek 3 października 2022
Imieniny
Bogumiła, Gerarda, Józefy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl